Trykktesting av bygninger med Wöhler BC 600

Trykktesting av bygninger med Wöhler BC 600

Bygninger skal testes for å vise at den oppfyller kravene til tetthet. Med Wöhler BC 600 Blower Check måleinstrumentet, utføres måleprosedyren i henhold til EN ISO 9972 eller EN 13829, i hele volumstrømområdet fra 15 m³/h til 6000 m³/h, uten å endre måleåpningen.

En trykktest-måling har følgende fordeler:

  • Den viser tydelig potensialet for besparelser og forestående energitap.
  • Målingen kan bidra til besparelser på oppvarmingskostnader og økt bo komfort, da trekk gjennom bygningen reduserer komfortnivået.
  • Svake punkter i bygningen avdekkes.
  • Blower door-målinger under konstruksjon kan forhindre alvorlige konstruksjonsskader før de oppstår.

Hvordan utføres trykktesting:

For å bestemme luftutskiftningsgraden, er alle vinduer og ytterdører lukket under en blowerdoor-måling. De indre dørene til alle oppvarmede, kjølte, mekanisk ventilerte og luftede rom forblir åpne for å skape en sone med sammenhengende luftstrøm. Fra denne sonen må volumet bestemmes. Det er også mulig å dele store bygninger (for eksempel leilighetsbygg) inn i flere målesoner.

Wöhler BC 600 Blower Check består av en vifte med en lufttett tetningsduk. Målesystemet settes tett inn i en vindus- eller døråpning ved hjelp av Wöhler-klemmesystemet.

Etter at bygningen er forberedt i henhold til standardene, er det første trinnet å gjennomføre en foreløpig test som avdekker store lekkasjer. Alle store lekkasjer må dokumenteres. I tillegg må måleentreprenøren sjekke om de midlertidige tetningene kan motstå det høyeste testtrykket som er ment for målingen.

I neste trinn bestemmes først den naturlige trykkforskjellen i en periode på 30 sekunder med måleinstrumentets vifte forseglet. Avhengig av den naturlige trykkforskjellen, bestemmes trykktrinnene. Ifølge EN 13829 og EN ISO 9972 er disse minst 5 målepunkter. En av dem må være minst 50 Pa. Den minste trykkforskjellen er alltid 10 Pascal eller fem ganger verdien av den bestemte naturlige trykkforskjellen, avhengig av hva som er høyest.

Deretter utføres de negative eller positive trykkmålingene for å bestemme luftutskiftningsgraden. Når du måler i henhold til EN 13829, er det tilstrekkelig å utføre bare en serie med målinger i negativt eller positivt trykk. Når du måler i henhold til EN ISO 9972 metode 3, må både negativtrykkmålingen og positivtrykkmålingen alltid utføres.

Når du måler negativt trykk med Wöhler BC 600, blir luft automatisk trukket ut fra bygningen i minst 5 forskjellige trykknivåer fra 10 til 50 Pascal. Ved overtrykksmåling blir luft blåst inn i bygningen fullstendig automatisk, i minst 5 forskjellige trykknivåer fra 10 til 50 Pascal. For hvert trykknivå beregnes automatisk volumstrømningshastigheten som er nødvendig for å opprettholde det tilsvarende testtrykket.

Til slutt bestemmes den naturlige trykkforskjellen på nytt ved slutten av målingen. Under ingen omstendigheter må den naturlige trykkforskjellen overstige 5 Pascal, før og etter målingen. Dette kravet er definert både i EN 13829 og EN ISO 9972.

Deretter beregner Wöhler BC 600 App en tetthets- og temperaturkorrigert gjennomsnittlig volumstrøm ved 50 Pascal fra måledataene. Denne volumstrømmen deles deretter på det indre volumet av måleområdet. Resultatet er luftutskiftningsgraden. Dette beskriver hvor ofte det indre volumet av måleområdet byttes ut per time, ved et differansetrykk på 50 Pa.

Resultatene overføres deretter automatisk til en detaljert standardkompatibel målerapport ved hjelp av Wöhler BC 600 App.